Bedrijfsnieuws - 09/04/2015

Smetco zet vergroening kracht bij met nieuwe DAF CF EURO 6

DAF-Smetco-foto-1

Smetco uit Waasmunster is enerzijds gespecialiseerd in huis aan huis afvalophaling bij particulieren en verhuurt anderzijds meer dan 700 rolcontainers aan bedrijven. Het bedrijf zette onlangs zijn vloot in een nieuw kleurtje. Oranje werd groen... zo onderscheiden de trucks zich beter van de gemeentevoertuigen, die doorgaans oranje zijn, en wordt de ecologische inslag van Smetco ook extra in de verf gezet. Eén van de nieuwste groene aanwinsten is een DAF CF Euro 6.


Smetco heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de ophaling van huisvuil bij particulieren. Begin 2014 tekende het bedrijf een contract met MI-WA, de afvalintercommunale voor het Midden-Waasland over de huisvuilophaling in Sint-Niklaas, die tot dan zelf instond voor de ophaling. "Dit was voor ons een belangrijke evolutie", zegt zaakvoerder Geert Smet.

"Door de komst van deze nieuwe grote regio, zagen wij ons niet alleen genoodzaakt om een nieuwe vuilniswagen aan te schaffen, maar besloten wij ook om de verder afgelegen regio's Mortsel, Sint-Amands en Sint-Katelijne-Waver af te stoten. Een bewuste keuze voor rentabiliteit en milieuvriendelijkheid, want we verliezen nu minder rijtijd en vervuilen ook minder", gaat Geert Smet verder.

DAF-Smetco-foto-3
**onderschrift foto 2**
In 2014 nam Smetco de huisvuilophaling in Sint-Niklaas over van de stad

 

De keuze voor DAF was eigenlijk voor de hand liggend. "DAF heeft een reputatie als het op vuilniswagens aankomt. De combinatie van deze truck met de Allison automatische versnellingsbak is trouwens perfect te noemen. Een automaat heeft voor ons alleen maar voordelen. Bovendien werd op de DAF CF Euro 6 een Stop & Go systeem voor vuilniswagens gemonteerd. Dat zorgt ervoor dat men kan persen tijdens het rijden, wat het werken aanzienlijk vereenvoudigt" benadrukt Geert Smet.

De nieuwe groene kleur past dankzij de nieuwe Euro 6-motor perfect bij de nieuwe DAF CF Euro 6 past perfect. Deze motor is immers bijzonder milieuvriendelijk en daardoor ook uiterst geschikt voor gebruik in de binnenstad van Sint-Niklaas. "Bovendien is de chauffeur van de nieuwe DAF ook helemaal gewonnen voor zijn nieuwe truck. Hij is er bijzonder tevreden over en roemt de zuinigheid van zijn nieuwe werkinstrument", getuigt Geert Smet.

Maar ook de cabine is er enorm op vooruitgegaan. "Het is een stille werkomgeving geworden, waar ook echt is over nagedacht. Dat merk je bijvoorbeeld aan het zicht in de spiegels en aan de zetels, die echt heel goed zitten. Kortom, onze chauffeur heeft echt het gevoel dat hij goed zit op zijn werk", vertelt Geert Smet.

DAF-Smetco-foto-2

**onderschrift foto 3**
De afdeling voor zakelijke klanten van Smetco kende de laatste jaren eveneens een ruime groei
 

Zoals eerder al gezegd, is Smetco echter meer dan een huisvuilophaler bij particulieren. De afdeling voor zakelijke klanten, die vijf jaar geleden werd opgericht, kende de laatste jaren immers ook een ruime groei. De klantenkring bestaat hier voornamelijk uit kleine middenstanders zoals slagers en bakkers. Ook hier kiest Smetco bewust voor een cliënteel dicht in de buurt. Momenteel heeft men zowat 700 rolcontainers, die geplaatst zijn bij bedrijven in de ruime regio rond Waasmunster.

"Ook hier is dat een bewuste keuze. Dat wij voornamelijk dicht bij de deur werken, verhoogt onze flexibiliteit naar de klanten toe. Bovendien kunnen we op die manier ook echt inzetten op veiligheid. Dat doe je onder meer door het verloop van je personeel zo klein mogelijk te houden. Iets waar we heel goed in slagen", aldus nog Geert Smet.

De vloot van Smetco bestaat uit 26 voertuigen. Dat aantal ligt wat hoger dan het aantal voertuigen dat men dagelijks inzet. "Op die manier kunnen wij veel onderhoud zelf doen en dat onderhoud ook goed inplannen. Die extra capaciteit die ingebouwd is in de eigen vloot heeft echter nog een andere reden, want zo kunnen we bijvoorbeeld gemakkelijker een feestdag compenseren, door op de andere dagen van die week extra voertuigen in te zetten, of bijsturen wanneer het drukke verkeer bepaalde routes niet meer haalbaar maakt", verduidelijkt Geert Smet.

DAF is goed voor zowat de helft van de totale Smetco-vloot. "Dat heeft uiteraard te maken met de kwaliteiten van de trucks, maar ook met de service die Garage Van den Keybus ons biedt. Niettegenstaande wij veel onderhoud zelf doen, is het toch goed om weten dat er een goede garage met goed opgeleide en technisch onderlegde monteurs achter je staat", besluit Geert Smet.

 

**onderschrift foto 1**
Geert Smet, zaakvoerder van Smetco: "De combinatie van de DAF CF Euro 6 met de Allison automatische versnellingsbak is perfect te noemen".